Isnin, 23 Ogos 2010

Lantik Segera Anak Peneroka dalam Pengurusan Tertinggi FELDA

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

23hb Ogos 2010

Lantik Segera Anak Peneroka dalam Pengurusan Tertinggi FELDA

Angkatan Muda Keadilan Selangor menolak dakwaan Pengerusi FELDA, Tan Sri Dr Mohd Yusof Nor bahawa keprihatinan Pakatan Rakyat dan NGO-NGO sebagai cubaan untuk mengganggu masyarakat dan pengurusan FELDA. Kenyataan demikian begitu dangkal dan tidak menjawab persoalan utama apa yang berlaku dalam tadbir urus dan kewangan FELDA.

AMK Selangor bertegas bahawa sudah tiba ketikanya pengurusan tertinggi FELDA diisi oleh anak-anak peneroka FELDA yang lebih memahami realiti dan perkara terbaik untuk pembangunan masyarakat peneroka FELDA.

AMK Selangor mendesak agar anak-anak peneroka FELDA dilibatkan dalam pengurusan dan tadbir urus FELDA agar mereka yang mempunyai semangat kebertanggungjawaban dilibatkan bersama.

AMK Selangor yakin keprihatinan Pakatan Rakyat dan NGO dalam memperjuangkan hak dan nasib masa hadapan peneroka FELDA merupakan kegusaran mereka tatkala kewangan FELDA dipersoalkan banyak pihak mutakhir ini.

AMK Selangor berharap masyarakat FELDA di seluruh negara bangkit menyatakan hak bahawa mereka mempunyai suara untuk menentukan halatuju dan masa hadapan yang perlu diperkasakan lagi.

AMK Selangor yakin masyarakat FELDA kini sudah celik dan bijak dalam menentukan nasib mereka dan tidak mudah diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak.

Justeru,kita berharap agar kerajaan mengembalikan hak peneroka FELDA yang selama ini tidak di ambil perhatian dan prihatin masalah serta isu yang di bawa oleh Pakatan Rakyat dan NGO terhadap cabaran yang dihadapi peneroka di seluruh negara.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan AMK Selangor