Khamis, 2 Disember 2010

Ucapan Dasar Ketua AMK : HIKMAH SULUH KEADILAN.

HIKMAH SULUH KEADILAN.

Secara lazimnya kita memulakan setiap kongres dengan tahmid dan memanjatkan kesyukuran kepada Ilahi. Kali ini kita menzahirkan istighfar memohon keampunan. Ini bukan menjadi petanda bahawa rasa sukacita atas kesempatan berhimpun bersama-sama saudara merosot meski sedikit berbanding kongres-kongres yang lalu.

Malah semangat persaudaraan itu semakin marak. Saya memohon keampunan Allah kerana, setelah melalui proses pemilihan yang mengakar luas, para anggota memilih saya untuk diserahkan beban amanah memimpin Angkatan Muda Keadilan.

Saya insaf bahawa jawatan ini bukan kebesaran (tasyrif) tetapi adalah amanah (taklif) yang mesti dipegang dengan penuh hati-hati, mesti dilaksanakan dengan sungguh-sungguh. Kerana itu saya istighfar memohon keampunan atas kesalahan dan kesilapan yang telah dan bakal berlaku.

Saya mengajak saudara saudari seluruh keluarga besar Angkatan Muda Keadilan untuk memberikan saya sokongan dalam melaksanakan tugas. Saya mengharapkan teguran saudara saudari andai kata saya tersasar daripada landasan yang sepatutnya. Pastinya saya bukan yang terbaik di kalangan saudara. Tetapi saya yakin kita sebagai satu pasukan akan mampu melakukan yang terbaik.

Bagi pihak Majlis Pimpinan Angkatan Muda Keadilan Pusat, saya mengucapkan selamat datang kepada para tetamu, wakil-wakil Majlis Pimpinan Pusat, para perwakilan dan pemerhati semuanya. Kehadiran saudara saudari melaksanakan tanggungjawab berkongres amat-amat kami hargai di kala parti terus terusan menghadapi pelbagai bentuk cabaran dan serangan.

Kita rakamkan ucapan terima kasih kepada Parti Keadilan Rakyat Selangor yang sekali lagi menjadi tuan rumah kepada kongres. Usaha gigih pihak urusetia bersama petugas dari seluruh negara menjayakan kongres ini menjadi jasa dan budi yang tidak ternilai.

Tahniah kepada Negeri dan Cabang yang menggerakkan para perwakilan dan pemerhati untuk hadir meski kelelahan akibat pemilihan masih belum reda.

Pergi belayar Raja Melaka
Singgah beradu di Batu Sapi
Tuan suka saya pun suka
Berkongres kita sekali lagi.

Dari Daik pulang ke Daik,
Sehari-hari berkebun pisang,
Budi baik dibalas baik,
Dalam hati dikenang orang.

Alhamdulillah. Sebagai hamba, semestinya kita memanjatkan rasa syukur kepada Allah. Parti kita yang tercinta ini berulang kali diramal akan musnah, akan gulung tikar. Namun sehingga kini perjuangan keramat rakyat terus segar melalui wahana Parti Keadilan Rakyat.

Benar kita ditimpakan ujian dan tribulasi. Namun kita sebagai keluarga menghadapinya dengan tabah. Kita menyongsong seribu satu macam cabaran dan serangan dengan berani. Namun tahun ini kita diuji dengan ujian yang benar-benar berat. Jika serangan dari luar, kita tangkas menghadapinya. Kali ini ujian yang tiba adalah daripada dalam parti sendiri.

Pemilihan pertama selepas kemenangan kita dalam Pilihanraya Umum Ke-12 telah membangkitkan minat dan kesungguhan begitu ramai anggota untuk menawarkan diri berkhidmat di pelbagai peringkat. Kempen telah dilaksanakan dengan begitu gigih. Ada yang tersinggung dan ada yang tersilap langkah.

Sebagai keluarga marilah kita manfaatkan Kongres ini untuk saling bermaafan dan meletakkan segala pengalaman berkempen untuk pemilihan ini sebagai azimat yang mendewasakan kita dalam perjuangan politik. Manfaatkan ia sebagai latihan memantapkan jentera dan kemahiran kita menghadapi pilihanraya.

Malang apabila ada beberapa anggota yang menjadikan persaingan tersebut negatif. Mereka memilih untuk berpatah arang dan berkerat rotan dengan parti. Pemilihan satu anggota, satu undi buat kali pertama ini dijadikan alasan untuk berpaling dan meninggalkan perjuangan. Serangan mereka terhadap parti cuba dihalalkan dengan seribu satu macam alasan. Pemergian mereka ini meski tidak kita suruh atau hambat, kita terima dengan berlapang dada. Ini bukan kali pertama anggota atau pemimpin meninggalkan parti ini.

Bukan pula kali ini yang pergi terlalu besar peranan dan pengaruh. Sebelum ini telah ada yang lebih hebat, telah ada yang bersumpah keramat, berpaling tadah dan kini menjadi perkakas untuk menyerang kita. Meski apa pun yang terjadi, Angkatan Muda Keadilan hari ini mempertegaskan komitmen untuk terus memperkasakan Parti Keadilan Rakyat.

Kita adalah barisan hadapan yang sejak sekian lama bersedia dan akan terus bersedia menghadapi apa sahaja serangan yang dilancarkan terhadap parti ini. InsyaAllah kita tidak akan gentar, kita tidak akan goyah. Jika aduan dan teguran dibuat demi memperbaiki kelemahan yang wujud dalam sistem yang digunakan parti, kita gesa diambil tindakan segera. Sistem yang digunakan adalah ciptaan manusia. Sudah tentu tidak sempurna. Pelaksananya juga manusia. Pengalaman akan menjadikan kita lebih cekap dalam melaksanakannya. Teguran dan saranan akan membantu memperbaikinya.

Tetapi kita tidak akan sekali-kali kompromi dengan tindakan menyerang dan menghina parti, menggunakan media musuh untuk membuat pelbagai fitnah dan tohmahan tanpa sebarang bukti yang kukuh. Mereka ini menjadi perkakas Barisan Nasional menyerang untuk melemahkan kita.

Angkatan Muda Keadilan tidak akan bertolak ansur dengan sikap begini!

Kita percaya kepada misi perjuangan parti ini. Kita mempunyai keyakinan penuh terhadap nilai-nilai yang mendasari perjuangan ini. Kita komited untuk menjayakan matlamat-matlamat perjuangan parti. Untuk itu, saya dengan rendah hati
mengajak semua anggota untuk merapatkan saf perjuangan. Biar kita menjadi seperti kata pepatah Melayu air dicincang tak akan putus. Mari kita amalkan pesan lama biduk lalu kiambang bertaut.

Meski kita mempunyai pandangan dan pendekatan yang berbeza, kita harus insaf bahawa paksi perjuangan kita adalah sama. Kerana itu kita harus bekerjasama dan bekerja bersama demi menjayakan cita-cita besar perjuangan ini.

Biar saya mulakan dengan membuat permohonan maaf terbuka kepada semua dan setiap anggota yang terasa hati atau tersinggung dengan tindakan-tindakan saya. Saya sekadar manusia biasa. Bisa melakukan kesilapan dan kesalahan. Tetapi sebagai manusia beriman, kita harus ada kemampuan untuk memaafkan sesama saudara. Kerana itu saya nyatakan di sini, hari ini, bahawa saya memaafkan sebarang kesilapan yang dilakukan terhadap saya sepanjang kempen ini.

Ayuh Angkatan Muda Keadilan! Ayuh kita sekali lagi menjadi pendahulu dalam usaha merapatkan kembali saf dalam Parti Keadilan Rakyat. Kita telah melalui satu fasa yang mengujakan apabila para anggota berlumba-lumba menawarkan khidmat memimpin parti ini.

Selepas Kongres ini, malah sepanjang Kongres ini, ada yang berusaha untuk mendapatkan jawatan lantikan. Kita berikan peringatan kepada semua bahawa disiplin organisasi, mesti dipatuhi tanpa kompromi. Kita mesti memelihara tanzim haraki bagi memastikan kejayaan perjuangan ini. Jumlah jawatan adalah terhad dan tidak semua anggota akan berpeluang menjadi pemimpin. Namun tidak menjadi pemimpin tidak bermakna kita tiada peranan dalam menggerakkan parti dan perjuangan. Para anggota dan pemimpin akar umbi yang sebenar-benarnya mempunyai peranan besar memastikan parti terus cergas.

Kita bakal berhadapan dengan tugas dan cabaran yang lebih hebat tidak lama lagi.

Pilihanraya Umum Ke-13 yang bakal menjelang menuntut kita untuk bekerja sebagai satu pasukan yang kompak. Kita mesti ingat misi kita ialah untuk menumbangkan Barisan Nasional dan menegakkan sebuah kerajaan rakyat.

Kita punya tanggungjawab ini yang mesti dilunaskan demi rakyat dan negara. Kerana itu kita perlu kepada parti yang mantap. Kita perlu kepada Angkatan Muda yang kukuh, tangkas dan bersedia menyahut cabaran. Bersama kita akan perkasakan organisasi dan pengurusan Angkatan Muda Keadilan.

Namun kekuatan secara bersendiri tidak memadai. Kita mesti menggembleng tenaga dan jaringan generasi muda. Kerjasama dengan organisasi pemuda parti-parti Pakatan Rakyat akan dieratkan. Pada masa yang sama perhatian khusus akan diberikan kepada usaha membina kerjasama pintar dengan organisasi anak muda termasuk pertubuhan belia, mahasiswa dan kesatuan sekerja.

Angkatan Muda Keadilan akan memberikan fokus kepada pelan bertindak yang komprehensif bagi memastikan kejayaan cita-cita memerdekakan Malaysia daripada cengkaman Barisan Nasional seperti yang digagaskan dalam Reformasi 3.0. Tahun 1998 menjadi batu tanda utama dalam sejarah Malaysia dengan tercetusnya gelombang Reformasi.

Gerakan pembaharuan ini adalah usaha besar melakar semula dan membentuk kembali jiwa dan citra Malaysia yang suram dan celaru akibat penyelewengan dan korupsi yang berleluasa. Kita mempunyai cita-cita besar agar nilai menjadi paksi negara kita, menjadi pegangan rakyat. Kerana itu kita berjuang dan terus berjuang. Kerana itu kita telah dan terus sedia berkorban. Kita komited untuk menyelamatkan negara ini daripada rosak di tangan pemerintah yang rakus terhadap kuasa dan harta tetapi mengesampingkan hak dan kepentingan rakyat.

Kita percaya negara ini yang pernah menjadi tapak tamadun besar dunia dan pusat ekonomi utama akan mampu kembali memimpin rantau ini dan menjadi ikutan dunia dengan kembali berpegang kepada nilai-nilai keadilan dan keterbukaan. Fasa pertama Reformasi ditandai dengan kebangkitan berani rakyat Malaysia menuntut keadilan dan menentang kezaliman. Anak muda sejak hari pertama Reformasi memainkan peranan berkesan memimpin dan meniup semarak semangat rakyat Malaysia.

Perjuangan menuntut keadilan untuk Anwar adalah simbol tuntutan rakyat agar keadilan ditegakkan secara tuntas dan mahkamah dibebaskan daripada kawalan pemerintah. Dengan itu setiap rakyat akan berpeluang mendapat keadilan dan pembelaan selayaknya. Tatkala ramai ragu-ragu untuk berhadapan dengan Pilihanraya Umum pada tahun 2008, khususnya
selepas berlaku pengkhianatan dan pembelotan beberapa pemimpin, Angkatan Muda Keadilan menjadi pasak keyakinan apabila pada Kongres 2007 mengangkat tema “Daripada Harapan Kepada Kemenangan”.

Meski ada yang berpandangan sinis bahawa kita sekadar menaruh harapan dan bermimpi di siang hari, ternyata kita menzahirkan kemahuan dan keyakinan rakyat yang memberikan pukulan paling hebat dalam sejarah terhadap penguasaan Barisan Nasional. Kemenangan di lima negeri dan kejayaan menafikan majoriti dua pertiga BN di Dewan Rakyat dalam pilihanraya 2008 menjadi titik mula fasa kedua perjuangan ini. Ia adalah demonstrasi kehendak rakyat khususnya generasi muda melalui peti undi.

Rakyat memberikan kesempatan untuk kita melaksanakan segala wawasan yang kita juarai selama ini di negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat.

Angkatan Muda Keadilan secara konsisten menjadi rakan dalam pembangunan dengan memberikan peringatan dan mengemukakan pandangan agar segala janji kita dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh dan sebaiknya demi memenuhi amanah dan harapan rakyat. Kini kita tiba di persimpangan besar Reformasi 3.0 yakni usaha menyeluruh kita memuktamadkan cita-cita menuju Putrajaya. Ini adalah landasan bertolak dalam perjalanan kita membebaskan Malaysia daripada BN.

Pemilihan 2010 adalah titik mulanya. Kebijaksanaan anggota untuk memilih pemimpin yang paling sesuai untuk memimpin Parti Keadilan Rakyat, khususnya Angkatan Muda Keadilan yang menjadi barisan hadapan dan benteng pertama perjuangan, akan menjadi penentu masa depan Reformasi. Keputusan bijak memilih pemimpin yang komited dan berkebolehan akan menjadi tanjakan yang melonjakkan perjuangan kita membebaskan Malaysia daripada BN.

Kita memerlukan keberanian dan hikmah kebijaksanaan untuk berjaya. Keberanian tanpa hikmah adalah tolol dan kebijaksanaan tanpa keberanian tanda pengecut. Kita tawarkan kepada anggota keseimbangan antara keduanya. Kita bersedia dengan komitmen dan kesungguhan untuk melakukan yang terbaik.

Kita kemukakan tiga garis besar yang akan memandu Angkatan Muda Keadilan Malaysia dalam usaha menjayakan Reformasi 3.0:

1.0 Memperkasakan organisasi dan pengurusan Angkatan Muda Keadilan

Demi memastikan kita mampu memimpin harapan rakyat dan mengemudi perubahan, organisasi Angkatan Muda Keadilan perlu mantap dan teguh. Tahun-tahun 2006 sehingga 2008 telah kita habiskan untuk membina semula organisasi yang runtuh akibat pembelotan. Ternyata kita berjaya mengecewakan para pengkhianat yang mahu melihat Angkatan Muda Keadilan terkubur. Berkat kesabaran dan kerjasama semua, kita menjadi lebih mantap. Tahun-tahun 2008-2010 menyaksikan gerakan membina jaringan yang pesat. Tumpuan telah kita berikan kepada negeri-negeri yang masih belum dibebaskan daripada BN.

i. Pemerkasaan Sekretariat Pusat

Sekretariat Pusat akan diperkemaskan dengan penambahan tenaga kerja sepenuh masa dan pelaksanaan skim gaji yang lebih memuaskan. Sekretariat ini akan memainkan peranan yang lebih utama dengan menyediakan bimbingan dan khidmat sokongan bagi memperkemaskan Angkatan Muda Keadilan di seluruh negara dan di setiap peringkat.

Biro-biro juga akan dicergaskan untuk memastikan kita siap siaga sebagai kerajaan menanti. Satu skim perantis yang memberi peluang kepada anggota-anggota untuk menyumbangkan tenaga dan kepakaran akan diwujudkan.

ii. Skema Latihan Angkatan Muda

Skema Latihan Angkatan Muda (SLAM) akan diperkenalkan untuk semua anggota baru. Para anggota yang berhasrat memegang jawatan kepemimpinan harus mengikuti latihan modul khas kepemimpinan. Kita mahukan anggota dan pemimpin yang berkualiti bagi mengharungi cabaran memimpin rakyat.

iii. Skuad Angkatan Muda sebagai jentera tetap AMK

Skuad Angkatan Muda akan dijadikan struktur jentera AMK secara tetap. Kita akan melatih anggota-anggota yang siap sedia untuk digerakkan dengan pantas apabila keadaan memerlukan. Kehadiran kita di kancah masyarakat akan dirasai terutamanya di kempen-kempen pilihanraya. Peranan skuad juga akan diperkemaskan untuk memberi khidmat kepada masyarakat.

iv. Menyediakan struktur sokongan ekonomi kepada anggota

Pemimpin dan anggota kita yang mempunyai pengalaman dan kepakaran di dalam bidang perniagaan dan kewangan akan digembling untuk membantu ekonomi anggota. Penubuhan One Stop Centre (OSC) akan berperanan untuk memberikan khidmat nasihat dan sokongan kepada anggota-anggota yang berhasrat menjalankan perniagaan. OSC ini juga akan
berperanan mempadankan anggota yang mempunyai idea perniagaan berdaya maju dengan sumber modal dan dana.

2.0 Penggemblengan tenaga dan jaringan generasi muda

i. Membentuk kerjasama pintar dengan organisasi swadaya masyarakat Jaringan anak muda akan diperluaskan bukan sahaja di kalangan mereka yang mempunyai kecenderungan untuk terlibat aktif dalam politik. Kita perlu membina kesedaran di kalangan seluruh generasi muda Malaysia mengenai peranan yang mampu dimainkan mereka bagi menzahirkan masa depan Malaysia yang lebih baik. Kita akan bekerjasama dengan organisasi belia, mahasiswa dan kesatuan sekerja.

ii. Memperkemaskan Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat

Pengundi muda bukan menjadi simpanan tetap undi Pakatan Rakyat. Mereka memberi sokongan berasaskan keyakinan terhadap dasar dan perjuangan Pakatan Rakyat. Namun mereka boleh sahaja beralih arah sekiranya kita dilihat goyah dan tidak memainkan peranan mewakili kepentingan rakyat. Kerana itu kita akan memainkan peranan utama memastikan Sekretariat ini benar-benar mampu mewakili dan mengangkat suara dan harapan anak muda Malaysia. Struktur sekretariat pemuda ini akan wujud tidak hanya di peringkat nasional, tetapi akan ditubuhkan di setiap peringkat.

iii. Mencergaskan usaha pendaftaran pengundi baru

Usaha mendaftarkan lebih ramai pengundi khususnya generasi muda akan menjadi satu misi utama dalam penggemblengan tenaga generasi muda menzahirkan Harapan Baru untuk Malaysia. Masih terdapat ramai orang muda yang masih belum berdaftar sebagai pengundi. Mereka ini yang akan menjadi penentu di dalam pilihanraya akan datang. Justeru kita akan mewujudkan satu sekretariat khusus bagi menyemarakkan urusan pendaftaran pengundi-pengundi baru di peringkat nasional, negeri dan cabang.

3.0 Membentuk semula citra Malaysia berpaksikan nilai

i. Menolak secara total amalan perkauman Sebagai manusia beragama, kita beriman bahawa kemajmukan bangsa, kerencaman budaya dan kepelbagaian bahasa adalah dicipta oleh Tuhan yang satu. Kerana itu kita menolak secara total sikap perkauman. Kita mesti bersikap adil dan berkongsi kekayaan negara ini untuk dinikmati oleh semua dan setiap rakyat. Kerana itu kita konsisten menuntut pertubuhan-pertubuhan yang menjuarai sikap perkauman, seperti PERKASA, diharamkan.

ii. Menggiatkan usaha membina kesedaran hak rakyat

Pemerintah kini semakin sedar bahawa mereka tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya. Rakyat semakin kritikal dan bersedia ke hadapan menuntut dan mempertahankan hak mereka. Ini sebahagiannya adalah hasil gerakan Reformasi memerdekakan minda rakyat.

Namun usaha ini masih perlu diteruskan dengan lebih giat agar Malaysia benar-benar merdeka. Kempen-kempen nasional seperti penentangan terhadap pembinaan Menara 100 tingkat, selamatkan Malaysia daripada bankrap akan terus digerakkan.

Ikhtiar kita menentang rasuah akan terus menjadi tema sentral yang semarak dalam perjuangan kita. Kita akan menjadikan usaha membela hak rakyat sebagai identiti perjuangan Angkatan Muda Keadilan. Pak Natsir, negarawan Indonesia, mengungkapkan bahawa pemimpin lahir bukan dari bilik kuliah tetapi lahir di tengah kancah masyarakat.

iii. Memperkasakan usaha membebaskan sistem kehakiman

Perjuangan keadilan untuk Anwar adalah usaha membebaskan sistem kehakiman daripada cengkaman penguasa. Sebelum ini rakyat menerima sahaja dengan pasrah keputusan mahkamah. Tetapi kes Anwar Ibrahim telah membuka mata rakyat dan membina keberanian rakyat untuk mempersoalkan keputusan-keputusan yang bertentangan dengan akal budi
(common sense). Kerana itu Angkatan Muda Keadilan perlu memberikan perhatian khusus kepada usaha memperjuangkan hak Anwar Ibrahim mendapat perbicaraan yang adil.

Tindakan-tindakan pendakwaraya dan hakim dalam perbicaraan beliau ternyata menyalahi norma undang-undang. Bukti dan keterangan cuba disorok dengan menghalang akses untuk pembelaan. Malah hakim sendiri bertindak seakan-akan pendakwa dengan menyerang peguambela. Rakyat sedar akan hakikat ini. Namun rakyat tidak pasti apakah tindakan
yang mampu diambil oleh mereka, apa peranan yang mampu dimainkan. Mahkamah yang bebas adalah asasi bagi memastikan Malaysia yang lebih progresif. Jika terhadap Anwar Ibrahim mahkamah tidak mampu berlaku adil, apa harapan rakyat dan juga pelabur-pelabur asing yang tiada hubungan istimewa dengan pemerintah untuk mendapat keadilan?

Justeru saya mengharapkan seluruh anggota Majlis Pimpinan Angkatan Muda Keadilan Pusat dan Ketua-ketua Angkatan Muda Keadilan Negeri yang bakal dilantik bersama Majlis Pimpinan di negeri masing-masing memainkan peranan utama di dalam misi ini.

Usaha menuntut hak Anwar Ibrahim mendapat perbicaraan yang adil ini harus menjadi misi utama kita. Saya mahu melihat tenaga dan komitmen yang dipusatkan kepada misi ini lebih daripada komitmen dalam pemilihan yang baru lalu. Barisan Nasional melakukan segala ikhtiar agar Anwar Ibrahim sekali lagi digiring ke penjara. Jangan kita biarkan ini terjadi kerana ia akan melengkapkan cengkaman UMNO-BN sekaligus menafikan hasrat rakyat untuk melihat tertegaknya kerajaan Pakatan Rakyat di Putrajaya.

Beberapa pemimpin Angkatan Muda Keadilan akan ditugaskan untuk memainkan peranan secara aktif dan komprehensif di peringkat antarabangsa bagi memberi penerangan kepada masyarakat dunia mengenai kezaliman yang dihadapi Anwar Ibrahim. Sebagaimana Mandela meringkuk di dalam penjara akibat kezaliman pemerintah, Malaysia mempunyai Mandela of the East di dalam diri Anwar Ibrahim.

Kedua-dua tokoh ini dan tokoh-tokoh demokrasi dan hak asasi lain seperti Aung San Suu Kyi dipenjara dan dizalimi hanya kerana idea dan iltizam mereka membela rakyat mencabar keserakahan dan hegemoni pemerintah. Mereka adalah tokoh-tokoh yang mempunyai peluang hidup senang tetapi menolak kerana tidak rela melihat rakyat dizalimi.

Kita telah membina hubungan baik dengan parti-parti politik di Indonesia, Turki, negara-negara Balkan dan Asia Tengah. Hubungan antara parti ini atau party to party initiative akan kita semarakkan. Sebagai anggota komuniti dunia dalam era
global ini, cubaan menghalalkan kezaliman dengan alasan soal dalaman dan tidak mencampuri urusan negara lain adalah dangkal sekali.

Seorang negarawan dan tokoh demokrasi Amerika Syarikat, Robert F. Kennedy mengungkapkan:

“Setiap kali seorang manusia bangun mempertahankan idealisme, atau bertindak memperbaiki keadaan orang lain, atau menentang kezaliman, dia menggerakkan riak kecil harapan, dan melintas satu sama lain daripada jutaan sumber tenaga dan keberanian, riak-riak itu menjadi arus yang mampu menghanyutkan tembok penindasan dan penentangan yang paling gagah.”

Kerana itu kita sebagai komuniti dunia perlu terus peduli dan memberi sokongan kepada perjuangan demokrasi dan hak asasi manusia di mana-mana jua di seluruh dunia. Kerana itu apabila masyarakat dunia menyatakan keprihatinan terhadap kezaliman di Malaysia, kita mesti menanggapnya sebagai usaha untuk membina dunia yang lebih baik, dunia yang bebas daripada kezaliman dan mendaulatkan keadilan.

Kerana itu kita menolak propaganda UMNO dan Barisan Nasional bahawa dunia tiada hak untuk menyatakan keprihatinan. Tidak masuk akal untuk dunia mendiamkan diri melihat kezaliman di negara ini dan kita juga tidak sekali-kali boleh membisu melihat kezaliman di Palestin, Iraq, Burma, Afghanistan atau di mana-mana jua negara. Untuk menjayakan perjuangan ini, kekuatan dan keberanian semata-mata tidak akan memadai.

Kebijaksanaan, hikmah, mesti menjadi panduan dalam menggerakkan parti kita. Kepentingan hikmah menjadi tema sentral dalam semua agama dan tamadun. Di dalam Islam, hikmah adalah utama dalam menjalankan misi mengajak manusia kepada jalan Tuhan.

“Ajaklah semua ke jalan Tuhan mu dengan hikmah dan ajakan yang baik, dan berbahaslah dengan mereka dengan cara yang lebih baik…” (An-Nahl 16:125)

Di dalam berorganisasi juga ada tuntutan kepada hikmah. Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah menukilkan bagaimana Hang Tuah itu manusia sakti. Manusia yang hebat. Punya kekuatan dan kehebatan sehingga secara bersendiri beliau mampu melaksanakan segala tugasan dengan sebaiknya. Hang Tuah ialah pendekar. Hang Tuah ialah panglima yang
memimpin angkatan. Hang Tuah juga adalah diplomat Kesultanan Melaka. Hang Tuah adalah ikon.

Tetapi hikmah Hang Tuah terserlah apabila membina pasukan bersama Hang Jebat, Kasturi, Lekir dan Lekiu. Mereka bekerja bersama dan bekerjasama. Pengalaman kita di dalam parti ini jangan disia-siakan. Semoga daripada keterlibatan kita di dalam perjuangan ini mampu membina hikmah di dalam diri setiap daripada kita dan juga membina hikmah bersama.

Kung Fu Tze pernah menyatakan: Kita boleh belajar untuk menjadi bijaksana melalui tiga cara. Pertama, dengan renungan, cara yang paling mulia; Kedua dengan meniru, cara yang paling mudah; dan Ketiga, melalui pengalaman, cara yang
paling pahit.

Kita telah melalui pengalaman ini. Kita telah merasakan kepahitannya. Mari kita lengkapkan hikmah daripada pengalaman ini dengan merenung kembali dan mengambil pengajaran daripada hikmah seluruh dunia dan sepanjang zaman. Di dalam memimpin ini, mari kita ambil iktibar daripada surat Abraham Lincoln kepada penduduk Sangamon County yang menzahirkan cita-cita beliau yang paling hebat:

Whether it be true or not, I can say for one that I have no other ambition so great as that of being truly esteemed of my fellow men, by rendering myself worthy of their steem. How far I shall succeed in gratifying this ambition, is yet to be developed.

Tolstoy di dalam komennya mengenai Lincoln, mengatakan bahawa:

Lincoln bukan seorang panglima perang yang hebat seperti Napoleon atau Washington. Dia bukan negarawan mahir seperti Gladstone atau Frederick the Great. Tetapi keunggulan Lincoln terzahir dalam kekuatan akhlak dan kehebatan
jatidirinya.

Marilah kita segarkan kembali hasrat dan aspirasi perjuangan keadilan. Kita tonjolkan akhlak dan jatidiri yang bersuluhkan hikmah.

Ayuh komrad!

Kita bulatkan tekad menghadapi Pilihanraya Umum Ke-13. Kita dambakan sebuah negara yang demokratik dan bebas di mana setiap rakyat Ucapan Dasar Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia hidup bersama dengan harmoni dan mendapat peluang dengan seadil-adilnya.

Hari ini kita nyatakan iltizam untuk mencapai cita-cita tersebut. Ia adalah cita-cita yang mahu kita capai dalam kehidupan ini. Malah, ia adalah satu cita-cita yang nyawa sekalipun sanggup kita pertaruhkan. Ketika mata masih celik, telinga belum tuli dan jantung masih berdenyut, percayalah ikhtiar dan hikmah kita akan menzahirkan perubahan.

Lawan tetap lawan!

(Hakcipta © 2010 oleh Shamsul Iskandar Mohd. Akin. Semua hak terpelihara. Petikan daripada penulisan ini hanya boleh digunakan dengan memberikan kredit kepada penulis. Ucapan Dasar ini dibentangkan kepada Kongres Nasional Tahunan Angkatan Muda Keadilan Malaysia Ketujuh pada 26 November 2010 di Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Diterbitkan dan dicetak oleh Majlis Pimpinan Angkatan Muda Keadilan Pusat)