Selasa, 2 Mac 2010

AMK Selangor Desak Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani Letak Jawatan

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

02hb Mac 2010

AMK Selangor Desak Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani Letak Jawatan

Angkatan Muda Keadilan Selangor mendesak Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani meletak jawatan jika terus gagal menangani isu bekalan dan harga ikan negara dengan baik. Ia berikutan tindakan kerajaan yang menguatkuasakan penggunaan Kotak Ikan Berinsulasi Bergred Makanan (KIBFG) bermula 1 Mac 2010. Tindakan ini telah menyebabkan kos meningkat dan menjadi faktor utama kenaikan harga ikan.

Bebanan kos yang dihadapi ini memberikan impak maksimum kepada rakyat apabila harga ikan naik mendadak. Ini menjejaskan kualiti pendapatan rakyat dan menyebabkan kesan rantaian kenaikan harga berterusan. AMK Selangor menyatakan rasa prihatin terhadap kebajikan rakyat akibat kenaikan berterusan satu persatu bahan makanan rakyat yang semakin gagal dikawal dengan baik oleh kerajaan.

AMK Selangor menggesa agar Key Performance Indeks (KPI) Menteri berkenaan diberi taraf rendah kerana gagal memahami masalah yang dihadapi oleh pengimport dan pemborong ikan. Kesan terbesar ialah kepada rakyat keseluruhannya yang menerima kesan langsung apabila kualiti pendapatan boleh guna rakyat terjejas.

AMK Selangor berharap Menteri berkenaan lebih prihatin dan empati sebelum melaksanakan apa-apa jua tindakan. Kebajikan dan kesan yang diterima oleh rakyat perlu diberi perhatian agar rakyat tidak didahulukan menjadi mangsa.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan

AMK Selangor