Selasa, 5 Mei 2009

Pendekatan Khas Pembangunan Sosio-ekonomi Untuk Masyarakat India Di Selangor

KENYATAAN MEDIA

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

05hb Mei 2009 

Pendekatan Khas Pembangunan Sosio-ekonomi Untuk Masyarakat India Di Selangor 

        Angkatan Muda Keadilan Selangor mencadangkan agar pihak Kerajaan Negeri Selangor menyediakan pelan perancangan khas untuk pemberian tanah kepada masyarakat India di negeri ini. Pemberian tanah ini adalah untuk tujuan kediaman dan aktiviti ekonomi.

        AMK Selangor merasakan masyarakat India memerlukan satu pendekatan perancangan khas untuk memperbaiki sosio ekonomi dan kehidupan yang lebih selesa. Ini adalah untuk memastikan semua kaum bersama-sama menikmati pembangunan pesat di negeri Selangor.

AMK Selangor menegaskan bahawa Pakatan Rakyat memperjuangkan hak memiliki tanah untuk semua rakyat  merentas sempadan kaum,agama dan anutan politik. Yang didahulukan adalah golongan-golongan yang kurang berkemampuan dan kelas menengah bawah yang rata-rata tidak mempunyai apa-apa selain hutang sekeliling pinggang.

        Dalam pada itu , AMK Selangor juga sedia maklum tanah di Selangor semakin terhad kini. Namun AMK Selangor di sini memberikan beberapa cadangan dan pendekatan alternatif yang dilihat mampu memperbaiki sosio ekonomi masyarakat India di negeri ini.

        Pertama, penambahbaikan dan tambah nilai pendidikan masyarakat India. Melalui pendidikan masyarakat India mampu memperbaiki kehidupan mereka. Dalam hal ini pendidikan berbentuk vokasional,teknik dan kemahiran merupakan pendekatan yang boleh menambah nilai pendidikan masyarakat India. Malahan masyarakat India yang berada di ladang-ladang perlu didedahkan kepada kemahiran-kemahiran lain untuk tidak terlalu bergantung kepada hanya satu jenis pekerjaan sahaja.

        Kedua, pengumpulan maklumat dan data masyarakat India yang sistematik dan terkini. Melalui satu sistem maklumat yang terkini, adalah diharap satu perancangan khas dapat dirangka dengan mengenalpasti cabaran sebenar yang dihadapi oleh masyarakat India. Ianya juga dapat membina satu jaringan maklumat lengkap yang dapat dicapai oleh agensi-agensi bertanggungjawab untuk melaksanakan suatu tindakan khas.

        Ketiga, program pengukuhan dan pemantapan jati diri masyarakat India. Melalui program ini ianya diharap dapat membawa pendekatan baru untuk masyarakat India di negeri ini untuk memberikan sumbangan dalam pembangunan Selangor. Keterlibatan masyarakat India dalam memberikan idea dan tenaga amat diperlukan untuk mereka juga bersama-sama dalam arus perubahan di negeri ini.

        Keempat, perlaksanaan program mentor dan mentee. Bagi individu dalam masyarakat India yang telah berjaya mereka perlu membantu masyarakat India yang lain untuk juga bersama-sama berjaya. Dalam hal ini exco Kerajaan Negeri Selangor yang memegang portfolio ini boleh menjalankan peranan dan gerak kerja bagi menjayakan program ini.

        AMK Selangor merasakan semangat Pakatan Rakyat yang membela nasib semua bangsa bertepatan dengan konsep yang dilaungkan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim iaitu ‘ Empat Lautan Terbentang Luas, Semua Manusia Adalah Bersaudara’. Malahan kerajaan Pakatan Rakyat juga komited untuk membela nasib semua bangsa yang berteraskan Ketuanan Rakyat.

        Konsep yang diperjuangkan oleh Pakatan Rakyat ini juga jauh lebih ikhlas dan jelas berbanding konsep ‘One Malaysia’ yang dibawa oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak yang sehingga kini rakyat Malaysia masih keliru dan tidak yakin dengan pendekatan konsep baru tersebut.

        Akhirnya, AMK Selangor menaruh harapan yang tinggi agar pihak Kerajaan Negeri Selangor menilai cadangan-cadangan ini dan dapat dilaksanakan dengan jayanya untuk kemakmuran Selangor semuanya.

Jafrien Muhammad

Naib Ketua AMK Selangor

012 299 20 50