Selasa, 11 Mei 2010

Belia Perlu Menjadi Penggerak Perubahan

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadikan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

11hb Mei 2010

Belia Perlu Menjadi Penggerak Perubahan

Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa belia dan generasi muda menjadi penggerak perubahan di negara ini. Sempena hari belia yang diraikan setiap 15hb Mei,golongan belia wajar muhassabah peranan yang yang dimainkan ke arah perubahan dan pembangunan negara. Generasi muda disaran menjadi pemangkin perubahan di negara ini kerana tenaga dan idea inovatif serta kreatif amat diperlukan.

AMK Selangor melihat keupayaan generasi muda mendepani perubahan dalam pelbagai bidang di era globalisasi ini amat dituntut. Negara amat memerlukan generasi belia yang dinamik dan kreatif sejajar matlamat untuk membawa perubahan total negara ini. Sikap pasif dan jumud wajar dibuang kerana dunia semakin pantas berubah.

Golongan belia yang kini dianggarkan berjumlah 11.65 juta bersamaan 40.2 peratus adalah jumlah besar yang menjadi harapan baru untuk Malaysia ke arah pembangunan yang lebih hebat dan mampan. Kuasa ekonomi dan pengguna yang dimiliki golongan belia wajar dimanfaatkan sebaik mungkin bagi memastikan ekonomi Malaysia lebih kukuh dan mantap.

Mutakhir kini,negara digegarkan dengan kejadian tembakan yang dilepaskan oleh pihak PDRM yang melibatkan golongan remaja dan belia. AMK Selangor amat prihatin dengan kejadian ini dan menggesa agar kerajaan memastikan golongan belia terus dilindungi keselamatannya. Disamping itu kita berharap golongan belia terus memberi sumbangan positif dan bermakna kepada negara.

AMK Selangor menyatakan komitmen akan terus memastikan golongan belia terus mendapat pembelaan. Kita amat memahami suara orang muda dan diharap dapat akan terus menjadi jurubicara generasi muda yang menuntut perubahan dan pembelaan.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan AMK Selangor